Sion

Sion

> oorlog > meest-gezochte-oorlog

Meest gezochte oorlog
RSS feed
Ranglijst van oorlogen.
Vorige 10 Volgende 10
OorlogAanvangEindeTypeWinnaarVerliezerHoofdrolspelerAanleiding
11 Afghaanse oorlog [Edit]19791989Twee landenAfghanistan Rusland ZahŪr Shah, Mohammed NadjiboelDe Grote Saur-Revolutie.
Bron http://www.unm.edu/~pubfin/ca/Bij een bloedige staatsgreep (de Grote Saur-Revolutie) door communisten in Kaboel kwam president Daoed op 27 april 1978 om het leven. De Democratische Volkspartij van Afghanistan DVPA nam de macht over, maar binnen deze partij manifesteerde zich al snel een machtsstrijd tussen de radicale, nationalistische Khalq- (Massa-)vleugel en de gematigder, pro-Russische vleugel Parcham (Vlag). Khalq-leider Noer Mohammed Taraki werd president en premier.
12 Hoekse en Kabeljauwse Twisten (nl) [Edit]13501490BurgeroorlogKabeljauwers Hoeken Jacoba van Beieren.Erfopvolging Graaf Willen IV.

Bron http://www.slotzuylen.com/Het overlijden van Willem VI in 1417 veranderde de partijstrijd in een strijd om de rechten van Jacoba van Beieren op de opvolging. Daarna ging het geruzie meer over de vraag of mensen voor Bourgondie (Kabeljauws) of tegen Bourgondie (Hoeks) was.
13 Anglo Boere oorlog [Edit]18991902Twee landenZuid Afrika Engeland Lord Kitchener
Bron http://www.manorhouse.clara.net
14 Nicaraguaanse burgeroorlog [Edit]19781979BurgeroorlogSandinisten Somoza Pedro JoaquŪn Chamorro.Moord op oppositieleider Chamorro.

De eerste massale volksopstand, in sept. 1978, wist Somoza nog ten koste van duizenden doden te onderdrukken. In mei 1979 zetten de sandinisten hun grote slotoffensief in en op 19 juli van dat jaar konden ze de overwinning vieren. De gevluchte Somoza liet tienduizenden doden en een grotendeels verwoest land achter.
15 Hmong opstand [Edit]1975BurgeroorlogLaos Hmong rebellen Souvanna Phouma, Touby Lyfong,Souvanna Phouma's hartaanval waardoor hij het land tijdelijk moest verlaten om te recupereren.
Bron http://www.ocf.berkeley.edu/"De Hmong rebellen hebben de wapens opgepakt tegen de communistische regering nadat de communisten aan de macht kwamen aan het einde van de Vietnam oorlog in 1975. (2e Indochinese oorlog)"
16 Chiapas conflict (es) [Edit]1994BurgeroorlogMexico Zapatista Tacho, Marcos.Onvrede over de geringe vooruitgang bij de landhervorming in de staat Chiapas.

Bron http://www.ezln.org/marcha/20010319.jpgVanaf mei 1993 voerden Indiaanse boeren geregeld overvallen uit op legerposten in de zuidelijke deelstaat Chiapas, waar de onvrede over de geringe vooruitgang bij de landhervorming het grootst is. In de zuidelijke deelstaat Chiapas leidde de sociale onvrede in jan. 1994 tot een uitbarsting toen guerrillastrijders van het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) een aantal steden bezetten.
17 1e Punische oorlog [Edit]264241Twee landenRome Carthago Hamilcar.Carthaagse verovering van Messana.
Bron http://www.barca.fsnet.co.ukDeze oorlog werd voornamelijk uitgevochten op het water rond SiciliŽ. Carthago was op zee de sterkste, maar Rome bouwde een grote zeevloot, die een goed tegenwicht gaf. Uiteindelijk werd Carthago belegerd, maar hield stand. Uiteindelijk won Rome in 241 met de slag bij de Aegeische Eilanden de oorlog.
18 Paraguayaanse oorlog (es) [Edit]18641870Drie of meerBraziliŽ ArgentiniŽ en Uruguay Paraguay Francisco Solano Lůpez.Paraguayaanse wens om een imperium op te bouwen.

Bron SionOorlog die voortkwam uit een complexe historische achtergrond daterend uit de koloniale periode waarbij zowel Portugese als Spaanse tegestellingen een rol speelden. De machtsovername van Lopťz versnelde wel het proces, omdat deze streefde naar erkenning en machtsuitbreiding. Paraguay verloor na deze oorlog de controle over 5/6 deel van het eigen land en vernietigde de economie.
19 Peloponnesische oorlog [Edit]431404Twee landenSparta Griekenland Pericles.Atheense steun aan Corcyra (Korfoe) tegen Korinthe.
Bron http://ancienthistory.about.comDe fundamentele oorzaak van de oorlog lag in de achterdocht waarmee Sparta de groeiende macht van Athene zag. Nevenoorzaken waren: de algemene verbittering over de dominante positie van Athene in de Delisch-Attische Zeebond en de jaloezie, vooral van Korinthe, ten aanzien van de Atheense expansie naar de Westgriekse wereld.
20 6 Daagse oorlog [Edit]19671967Drie of meerIsraŽl Palestijnse staten Mosje Dajan, Jitschak Rabin.Afsluiting van Straat van Tiran.

Bron http://www.masada2000.org/Een escalatie aan de Syrisch-IsraŽlische grens vanaf nov. 1966 leidde in mei 1967 tot een Syrisch verzoek om Egyptische steun. Egypte verkreeg de terugtrekking van de VN-troepen. Het sloot vervolgens de Straat van Tiran af voor IsraŽlische schepen. IsraŽl beschouwde deze afsluiting als een casus belli en viel op 5 juni de Arabische buurlanden Egypte, JordaniŽ en SyriŽ aan (Juni-oorlog).
OorlogAanvangEindeTypeWinnaarVerliezerHoofdrolspelerAanleiding
Vorige 10 Volgende 10